Over Kayleigh

Op 17 juni 1997 ben ik geboren in het Juliana ziekenhuis in Ede. Dat ging niet zo maar, er moest een vacuümpomp aan te pas komen om mij ter wereld te brengen.

In januari 1998 merkte de kinderarts dat er iets niet helemaal goed was en is er een MRI-scan gemaakt. Daaruit bleek dat ik voor of tijdens de geboorte een hersenbloeding heb gehad. Daardoor heb ik een Hemiparese rechts, dat is een eenzijdige verlamming.

Het komt erop neer dat je één kant van je lichaam niet goed kunt bewegen en sommige spieren te gespannen zijn. De vooruitzichten zagen er niet goed uit, ik zou nooit kunnen lopen of praten. Maar dankzij heel veel therapie en doorzetten kan ik nu bijna alles.

Ik heb nog wel moeite met lezen en leren en leg ik moeilijk contact met anderen. Mijn IQ is lager dan gemiddeld en ik heb een tijd lang epilepsie gehad. Maar ja, “Nobody is perfect”.

Mijn schoolcarrière begon op basisschool ‘De Dukdalf’ in Dronten. Na drie jaar ben ik naar de ‘Enkschool’ in Kampen gegaan waar ik meer les kreeg in taal en logopedie. In 2007 kwam ik uiteindelijk op speciaal basisonderwijs ‘De Driemaster’ in Dronten terecht. Daarna volgde ik praktijkonderwijs op het Almerecollege in Dronten. Na het afronden van de entreeopleiding Gezond & welzijn op Landstede in Dronten, ben ik in september 2015 gestart met de opleiding “Sport & bewegingsbegeleider” in Zwolle. Deze niveau 2 opleiding heb ik inmiddels afgerond en ik hoop in juni 2019 af te studeren als “Sport & bewegingsleider” en mijn Fitvak A (fitness instructeur) te halen.

Sporten en bewegen heb ik altijd veel gedaan, denk maar eens aan al die therapie die ik heb moeten volgen.

In 2007 en 2008 heb ik aan paardrijden voor gehandicapten gedaan. In september 2008 ben ik begonnen met judo bij Stichting Shoganai Judo Dronten. Mijn zus Caitlin zat al op judo en dat leek mij ook leuk. In november 2009 heb ik voor het eerst meegedaan aan een G-judo wedstrijd en werd meteen derde. Via dit toernooi zijn mijn vader en ik in contact gekomen met Special Olympics en hebben we ons ingeschreven voor de Nationale Spelen in 2010. Ook daar werd ik derde maar brak ook mijn onderbeen op drie plaatsen.

Prestaties

In juni 2011 heb ik meegedaan aan de Special Olympics World Summer Games 2011 in Athene. Dit zijn de Olympische Spelen voor verstandelijk gehandicapten en (in 2011) het grootste sportevenement te wereld. Daar won ik een bronzen medaille.

Eind 2012 heb ik voor de eerste keer meegedaan aan het NK G-judo. Dat ging beter dan verwacht want ik werd tweede van Nederland! Op 16 november 2013 deed ik voor de tweede maal mee en werd Nederlands Kampioen! 29 augustus 2015 heb ik voor het eerst het British Open op mijn naam gezet.

In 2016 won ik het Duits Open, Swiss Open, voor de tweede maal het British Open en werd ik voor de derde keer Nederlands kampioen. Op 22 oktober 2017 werd ik Nederlands eerste Wereldkampioen ID-judo, niveau 1 en gewichtklasse tot 70 kilo.

Sport en handicap

Ik heb een lichamelijke en verstandelijke beperking. Sporten is erg belangrijk voor mij. Via mijn zus Caitlin ben ik judo gaan beoefenen. Bij judo denken heel veel mensen: dat is toch een vechtsport en denken dan direct aan geweld of blessures.

Judo betekent letterlijk “de zachte weg” en is een sport waarbij (meer dan in andere sporten) het respect voor de medemens en discipline centraal staan. Het is een evenwichtsspel wat begrensd wordt door duidelijke regels. Door regelmatig te trainen verbetert je evenwicht, coördinatie, kracht en fitheid.

Het leren van nieuwe vaardigheden stimuleert het geheugen. Verder is het een heel sociale sport en leer je veel nieuwe mensen kennen. Door wedstrijdjes te doen tijdens de training of toernooien, probeer je uit wat je in de les hebt geleerd. En winnen is natuurlijk het aller leukst en goed voor je zelfvertrouwen! 

Foto Testimonial Kayleigh
team2tokyo_logo
Kayleigh Heerikhuisen Wereldkampioen